Filosofie

Archiv_architectuur&interieurvormgeving ontwerpt sinds 2005 standen, concepten en interieurarchitectuur voor de firma Niko te Sint-Niklaas.  Niko is marktleider in België in oplossingen voor schakelmateriaal, deurtelefonie, lichtregeling en huisautomatisering.
 Sinds 2014 ontwerpt Archiv ook standen en showrooms voor Supermodular lighting. Deze website toont een selectie van architecturale standen en showrooms die de producten integreren in een ruimtelijke beleving.

De ontwerpen onderzoeken op verschillende manieren de grens tussen de tentoonstellingsruimte en het product. Vanuit een analyse van de locatie en de aanpalende standen wordt de gerichtheid bepaald.

Door een wisselende gradiënt van open- en geslotenheid trachten de standen ruimte af te bakenen zonder af te sluiten. De ontwerpen worden gekenmerkt door een open begin en einde of hebben meerdere toegangen of presenteren zich als een filter. De relatief omsloten binnenruimte in contact met de buitenruimte verlaagt de drempel en nodigt de bezoeker uit tot het ontdekken van het productengamma.

Soms werd het gevoel van omsluiting en de ervaring van de ruimte in relatie tot het product bepaald door een verheven vlak of werd een plein omsloten door de opstelling van vitrines. Soms werden binnenruimten afgebakend of uitgehold uit een opstelling van parallelle wanden van diverse afmetingen.

Steeds wisselt de vorm van de standen naarmate de bezoeker voorbij wandelt of de ruimte betreedt. Ze gaan van open naar gesloten, licht naar donker, hoog naar laag of torsen. De ruimte tracht de identiteit van het product te behuizen en de bezoeker in de ervaring te betrekken.